Certifikáty v přírodní kosmetice

Certifikáty přírodní kosmetiky

Až 60% všech ingrediencí co si aplikujeme na naši pokožku se vstřebává do našeho těla. Syntetické látky, které obsahuje běžná kosmetika,naše tělo, neobsahuje a právě proto se s těmito chemickými látkami neumí vypořádat.
I z těchto důvodů vznikla v roce 2001 potřeba vytvořit certifikáty, které budou synonymem pro pojem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA. Certifikáty samotné a následné certifikování produktů slouží spotřebitelům pro  rozeznání unikátnosti skutečné BIO kosmetiky na trhu s běžnou kosmetikou. Tyto níže zmíněné certifikáty podporují transparentnost a informovanost na trhu s BIO kosmetikou. Certifikátů pro přírodní kosmetiku a BIO kosmetiku je několik a jsou charakterizovány nezávislými institucemi v daných zemích.



Certifikát BDIH
Certifikát BDIH je nejstarším německým certifikátem tohoto charakteru v oblasi přírodní kosmetiky. Je to certifikát mezinárodního institutu se sídlem v Německu.
Certifikát BDIH zaručuje, že:

  • koncový výrobek a jeho specifické složky nejsou testovány na zvířatech výrobcem ani jinými firmami
  • výrobek  nesmí obsahovat žádná barviva, parfémy a syntetické konzervační látky
  • výrobky neobsahují žádné složky petrochemického původu a ani látky obdobné tomu
  • sběr surovin na výrobu probíhá šetrně bez újmy na životním prostředí
  • výrobky jsou vyrobeny z kontrolovaného sběru ve volné přírodě
www.kontrollierte-naturkosmetik.de



Certifikát NaTrue
NaTrue certifikát vznikl v Bruselu v roce 2008 a je inovativním, již mezinárodním certifikátem, kterým se chce pyšnit stále více značek. Vznikl s cílem informovat spotřebitele o složení BIO kosmetiky všude ve světě. NaTrue má za úkol zachovat garance vysokých nároků na výrobce přírodní a BIO kosmetiky.
NaTrue se rozdělí na tři tipy BIO kosmetiky, které rozlišuje počtem hvězdiček na pravé straně loga. Právě proto se spotřebitel dokáže ihned a hlavně jasně zorientovat v nabídce přírodní a BIO kosmetiky.


NaTrue * označuje unikátní kosmetiku, která neobsahuje žádné chemické látky.


NaTrue ** označuje unikátní přírodní kosmetiku se 70% podílem surovin z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo kontrolovaného sběru ve volné přírodě.


NaTrue *** označuje unikátní přírodní kosmetiku s 95% podílem surovin z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo kontrolovaného sběru ve volné přírodě.

Všechny tři úrovně certifikátu NaTrue splňují přísná kritéria certifikátu BDIH - Kontrolovaná přírodní kosmetika.
www.natrue.org

Certifikát BIO ECO COSMESI (AIAB)
Certifikát udílí Italská asociace ekologického zemědělství (AIAB) ve spolupráci s Institutem pro etickou certifikaci (ICEA).
Italský certifikát zaručuje, že konečné výrobky nejsou testovány na zvířatech, a že k jejich výrobě je použito výhradně přírodních, geneticky nemanipulovaných surovin, které pochází v maximální možné míře z ekologického zemědělství či kontrolovaného sběru ve volné přírodě.
www.icea.info

 
Certifikát CPK a CPK BIO
Je to český certifikát udělovaný společností KEZ. Certifikát CPK zaručuje, že suroviny, které jsou použity při výrobě jsou sklizeny šetrně vůči životnímu prostředí. Také je zaručena ekologická likvidace odpadů vzniklých během výroby a obalů produktů. na trhu s běžnou kosmetikou. Výrobky nejsou testovány na zvířatech a neobsahují suroviny z mrtvých zvířat.
Výrobky s certifikátem CPK neobsahují:
  • syntetické aromatické látky v souladu s ISO 9235
  • silikony
  • parafín, vazelínu a další produkty z ropy
  • GMO a jejich produkty / deriváty (geneticky modifikované materiály)
  • chemické UV filtry
  • polymery kyseliny akrylové v žádné formě
  • látky, které podstoupily při výrobě nebo během výroby  proces ozáření ionizujícím dávkou energie

Certifikát CPK BIO je odnož k certifikátu CPK a zaručuje, že minimálně 20% surovin v produktech pochází z bioprodukce. Do podílu ve výrobku se nezapočítává voda.
www.kez.cz

Certifikát ECO CERT
Tento certifikát vydávají Francouzi od roku 1991. Výrobky, které obdržely tento certifikát mají na obalu vždy uveden procentuální podíl složek ekologického původu, přírodního původu a bio původu. Ecocert je významným článkem certifikace v přírodní kosmetice ve světě. Ecocert ve Francii kontroluje více než 70% bioprodukce.
Existují dva certifikáty ECOCERT:
Ecocert ECO pro produkty, které mají 95% všech složek přírodního původu. Z toho 5% všech složek a 50% rostlinných složek je ekologického původu.
Ecocert BIO je přísnější. 95% všech složek je přírodního původu. Z toho 10% ze všech složek a 95% rostlinných složek je z bioprodukce.
Procenta složek musí být vždy uvedeny na výrobku.
www.ecocert.com

Certifikát Cosmebio
Je to francouzská značka, která vznikla v roce 2002 s podporou Ministerstva hospodářství  označující výrobky z přírodních složek a částí s přírodního původu. Produkty, které jsou označeny Cosmebio podléhají přísným podmínkám, mimo jiné produkt musí obsahovat min. 95% přírodních složek, složek přírodního původu nebo pocházejících z organických farem.
www.cosmebio.org


Certifikát Vegan
Vegan je logo, které zaručuje, že výrobky nebyly testovány na zvířatech a neobsahují žádné živočišné látky a ani látky získané chovem zvířat, tedy živočišného původu. (Med, včelí vosk, mléko) Logo Vegan je reg. ochranná známka a symbol Vegan Society.
www.vegansociety.com

Certifikát Soil Association
Tento certifikát patří jedné zi největších certifikačních asociací ve Velké Británii. Standardy tohoto certifikátu mají 2 úrovně a to:

  • Výrobky označené jako "organic" musí obsahovat 95% biosložek.
  • Výrobky označované jako "bio" musí obsahovat minimálně 70% biosložek.

Procenta jsou vždy na obalu uvedena viditelné.
Certifikát Soil Association Organic Standard definuje i zakázané látky v předmětech.
www.soilassociation.org

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz