O Provence a levanduli

Nádherná vůně levandule je jednou ze základních esencí parfumerie Galimard a je hojně využívána i největšími výrobci parfémů.

Nejstarší francouzská parfumerie Galimard využívá levanduli pěstovanou v okolí Grass v Provence.

Habit du Parfumeur - Galimard

Provence je vyhlášena svými levandulovými poli a je světovou jedničkou v pěstování této již od středověku využívané rostliny. Velký vliv má i zvláštní složení půdy a příznivé podnebí této malebné části. Hory, moře, sluneční svit formují tuto jižní část Francie a dodávají jí neopakovatelnou atmosféru a ráz krajiny.

Používání levandule se datuje od starověku. Byla velmi ceněna v Řecku i starém Římě, kde byla používána do koupelové vody a na praní prádla.

Hlavní výrobci rukavic ve francouzském městě Grasse vyráběli kožené rukavice pro královské dvory Francie a Evropy. Vůně opálené kůže byla pro jemně oblečené muže a ženy nepřijatelná a esenciální olej pravé levandule se používal k parfémování rukavic a maskování vůně kůže.

Výroba rukavic byla rozvinuta v roce 1614 v Grasse. V roce 1714 byl Jeanem de Galimardem založen Cech výrobců rukavic a v roce 1759 se tentýž cech stal hlavním Cechem výrobců parfémů.

Odborné znalosti výrobců parfémů se pomalu rozvíjely po generace rodin pracujících v oblasti parfému. Dynamičtí lidé a hojné přírodní zdroje včetně růží, jasmínu, tuberózy a levandule vedly k tomu, že parfemářské řemeslo  se stal v Grasse špičkovým a dodnes je světovou kolébkou parfémů.

Pravá levandule si udržuje silnou vůni po dlouhou dobu a jak praví legenda ..  sáček plný levandule přináší hodně štěstí ...  Jarmila

Grasse%20historie%2C%20Provence%2C%20Galimard%2C%20levandulov%C3%A1%20pole

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz